Китайските оператори поглеждат към мобилните разплащания

мар. 31

Двата най-големи мобилни оператора в света – китайските China Mobile и China Unicom – засилиха през последните дни интереса си към развитие на мобилни разплащателни системи, сочи доклад на Dow Jones Newswires.

Президентът на China Mobile Ван Ян Зу (Wang Jianzhou) е заявил пред китайски медии, че основната причина телекомуникационният гигант да планира инвестиции в шанхайската банка Shanghai Pudong Development Bank Co., е да може да развие собствена система за мобилни разплащания. Припомняме, че преди около месец стана ясно, че телекомът планира да закупи 20% от банката за сумата от 6 млрд. щ. долара.

Междувременно, според други източници ръководството на China Unicom също е изразило желание да пусне собствени платежни услуги. Нейни представители обаче не са потвърдили компанията да има интерес към закупуване на дялове във финансова организация.

Двата оператора ще си партнират и с японския мобилен телеком NTT Docomo, както и с компании от Южна Корея, които предлагат мобилни услуги съвместно с банки от тези страни. Стъпването на пазара на мобилни разплащания ще е първото значимо излизане на China Mobile и China Unicom от традиционните мобилни услуги и според мнозина, би могло да доведе до позиционирането на Китай като лидер в този пазар на бъдещето.

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.