Шефът на Twitter ще пуска мобилни разплащания

ян. 10


Един от създателите и ръководител на Twitter Джак Дорси разкри информация за своя нов проект Square. Целта на инициативата му е да превърне мобилните телефони в своеобразен касов апарат, приемащ плащания с различни кредитни карти, с помощта на неголямо сканиращо устройство.

Услугата ще поддържа всякакъв тип устройства, разполагащи с мобилен достъп до интернет, включително и медиаплеъри, като например iPod touch на Apple. Към тях ще се прикрепя чип на Square, който ще сканира кредитната карта на клиента и ще се свързва със сайта на проекта, обезпечавайки плащането. Клиентът пък ще получава SMS с информация за движението по сметката му.

Предполага се, че първите, които ще се заинтересуват от услугата, са частните предприемачи, за които високите тарифи на картовите оператори за електронни разплащания не са приемливи. Джак Дорси обяви, че абонаментът за използване на Square ще бъде значително по-нисък, без обаче да уточнява подробности за цените.

Все още услугата е в стадий на разработка и очакванията са тя да бъде на пазара през 2010 г. Проектът се финансира от инвестиционния фонд Khosla Ventures, основан през 2004 г., който през тази година успя да събере над 1 млрд. щ. долара за инвестиции в проекти, свързани с информационните технологии и екологията.

Be Sociable, Share!

5 коментара

Добави коментар

 1. iiicako
  ян. 11 at 14:39

  Хах, това ще е наистина интересно. И дано се реализира мащабно! 🙂

 2. vLaDoU
  ян. 19 at 22:57

  Нека измислят така че мобиото да праща приходите по телефона със същата джааджа 😀

 3. ипотпал
  ян. 23 at 12:39

  Ха-ха. Наистина креативно от тяхна страна.

 4. qNuZoV
  ян. 30 at 18:46

  Ами ако откраднат на някой кредитната карта кво ще стане ?

 5. Mobio
  февр. 01 at 21:34

  Най-вероятно има някакъв механизъм за проверка на самоличността на картодържателя. Дори на снимката на Iphone-а се вижда клавиатура, предполагам за въвеждане на PIN. Ще е доста странно ако не е предвидена някаква защита. 🙂