Nokia ще развива услуги за мобилен паричен трансфер в Кения

ян. 21

Услугите за парични трансфери през мобилните мрежи стават все по-популярни в региона на Източна Африка, предлагайки алтернатива на банковите преводи в една територия, в която банковите клонове или банкоматите са истинска рядкост.

Поредното доказателство за потенциала на този пазар е интересът на финландския телекомуникационен гигант Nokia. Неотдавна компанията стартира партньорство с глобалния доставчик на разплащателни решения Obopay, както и с четвъртия по големина кенийски мобилен оператор Essar Telecom Kenya (ETK). Трите дружества ще пуснат услуга за мобилни парични трансфери, наречена yuCash в Кения.

Очаква се проектът да стартира за крайни потребители през първите месеци на 2010 г. Той ще се базира на платформа, наречена , в която са внедрени някои съвсем нови разработки на финландската компания, позволяващи многостранно взаимодействие между мобилни оператори, банки и потребители.

Очаква се само в Кения потребителите на yuCash да достигнат 700 000, а ако проектът е успешен, консорциумът може да разшири дейността си и в други страни. През следващите два месеца новосъздадената компания ще се опита да осъществи покритие над цялата страна.

На практика Nokia Money представлява реакция на променящата се бизнес среда в бранша. От една страна телекомуникационните компании са изправени пред перспективата за намаляващи приходи от гласови услуги, а от друга – в обширни територии на Африка и Азия има осезаема нужда от нова и по-достъпна инфраструктура за разплащателни услуги и парични преводи.

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.