Интервю пред NewBusiness.bg: SMS разплащанията са възможност да се монетизират усилията на предприемачите вложени в техните стартиращи или развити онлайн проекти.

Ное. 02

Vesko Mobio-1

Веселин Кънев в интервю пред NewBusiness.bg. Въпросите зададе Александър Александров

Г-н Кънев, бихте ли представили на нашите читатели фирма Mobio и предлаганите от нея услуги?
– Mobio е компания, предлагаща услуги за SMS разплащания и интерактивни SMS приложения. През последните години наблюдаваме миграция на медиите и развлеченията към онлайн среда – процес, който предоставя много нови възможности на потребителите, но същевременно поставя пред доставчиците на съдържание и услуги предизвикателството да намерят нови печеливши бизнес модели. Ролята на Mobio е именно да подпомогне медиите, блоговете, порталните сайтове, онлайн игрите и други онлайн базирани компании, да “монетизират” своите усилия в ерата на Интернет. В началото уеб-мастърите подхождаха с недоверие към този нов вид електронни разплащания, но постепенно променихме това отношение, залагайки на комбинацията от отзивчивост към идеите и проблемите на потребителите, и коректно отношение. Пуснахме услугите си за микроразплащания през август 2006 г., а днес вече работим в 14 държави – България, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Люксембург, Македония, Полша, Румъния, Русия , Словакия, Франция, Швейцария и Чехия. Към този момент всеки уеб-мастър може да достигне и да приема плащания от близо 500 милиона потребители от цяла Европа.

Какви са предимствата на SMS микроразплащанията пред другите начини за онлайн разплащания?
– SMS разплащанията са много по-достъпни в сравнение с другите форми на заплащане за съдържание и освен това могат да гарантират на собственика на сайта определена сигурност във време, когато рекламните бюджети са свити. Най-големите предимства обаче са за крайните потребители – за тях тази опция предлага лесен и евтин достъп до статия, постинг или услуга и им позволяват да плащат само за съдържанието, което ги интересува, вместо да се абонират за даден период, без да знаят какво ще получат срещу парите си. Не на последно място разплащанията по SMS са изключително достъпни, защото почти всички пълнолетни граждани имат мобилни телефони, а кратките съобщения са една от най-достъпните мобилни услуги. Основната ни цел беше да предложим на потребителите лекота и се радваме, че сме я постигнали – ако попаднете на сайт, работещ с Mobio и изберете статия, която искате да прочетете, вие трябва само да изпратите един SMS и да въведете получения код, след което вече имате достъп до нея. Без да се налага да плащате по банков път или в офиса на компанията, без да чакате и без каквито и да е други действия от ваша страна.

За какви типове бизнес са най-подходящи предлаганите от вас разплащателни услуги?
– SMS микроразплащанията са чудесна алтернатива за медийни компании, които търсят възможности да печелят от своите сайтове, както и за блогъри, платформи за достъп до онлайн съдържание. Онлайн базираните игри например могат да предлагат виртуални предмети, виртуална валута или различни бонуси, а потребителите им да си плащат по SMS. Всеки продукт или услуга, които могат да се разпространяват в цифров вид, на практика могат лесно да се предлагат чрез нашата система за разплащания. Традиционните медии вече изпитват сериозни трудности да запазят своите нива на печалба, а медийните компании от нов тип все още не са натрупали необходимия авторитет както сред рекламодателите, така и сред много от потребителите. Mobio може да предложи и на едните, и на другите добра възможност за допълнителни приходи.

С какво се отличава Вашата компания пред други фирми със сходна дейност?
– Ние сме фокусирани изцяло върху нуждите на клиентите ни и се стремим да се съобразяваме във възможно най-голяма степен със спецификите на техния бизнес. Продължаваме да развиваме и предлагаме на пазара нови услуги, съобразени с нуждите на нашите клиенти. Целта ни е да предлагаме лесно и бързо решение, което може да заработи във вашия сайт за кратко време, а използването му от страна на крайните потребители е максимално улеснено и интуитивно. Аз лично съм убеден, че най-ценният актив на компанията са нашите доволни клиенти и се радвам, че техният брой се увеличава. Когато добавим даден сайт към нашата система, ангажиментът ни не приключва, а тепърва започва с това. И не напоследно място вярваме, че предлагаме най-бързите срокове за изплащане на печалбите, като клиентите ни разполагат с гъвкави варианти за получаване на приходите си от SMS услугите.

През пролетта предложихте ново портфолио от SMS услуги за блогъри. На какво се дължи специалното Ви отношение към тази група?
– Днес медиите се променят много бързо и аз съм убеден, че бъдещето е на блогърите, като независими източници на информация, които комуникират непосредствено със своите читатели и не са обременени от изискванията и условностите в големите редакции. Разбира се традиционните медии ще продължат да се развиват, както вестниците са продължили да съществуват след навлизането на радиото и телевизията, но според мен блогърите ще заемат все по-значима роля в нашето ежедневие.

Какви нови предложения да очакват от Вас потребителите през следващите месеци?
– През следващите месеци ще продължим да свързваме нови държави, за които нашите клиенти са заявили интерес. Надявам се съвсем скоро да успеем да предложим и една съвсем нова за българския пазар SMS услуга.

Какви са очакванията ви за развитие на Интернет бизнеса у нас през следващата година и какви са прогнозите ви за сегмента на SMS микроразплащанията?
– Интернет пазарът в България все още е в своя начален стадий на развитие, непрекъснато се появяват обещаващи нови проекти, какъвто е например NewBusiness.bg и аз очаквам скоро да видим още много интересни начинания. Станахме свидетели на първите придобивания на български сайтове от чуждестранни и български инвеститори и тази тенденция също вероятно ще се усили в бъдеще. Колкото до SMS разплащанията, убеден съм, че през следващите месеци този пазар ще расте с бързи темпове, тъй като той предлага на Интернет компаниите една алтернатива за увеличаване на приходите във време, когато те имат огромна нужда от това. Същевременно SMS е една от най-популярните мобилни услуги, която функционира както в мрежи от второ, така и от трето поколение, може да се използва в целия свят и чрез почти всеки мобилен телефон, колкото и да е стар. Едва ли тази услуга ще бъде изместена скоро, така че прогнозирам възходящият тренд в сегмента на SMS разплащанията да се запази още много години.

Be Sociable, Share!

2 коментара

Добави коментар

 1. Stanislav
  Ное. 07 at 11:44

  Използвам услугите на Мобио от години и съм изключително доволен. Те съчетават много добри финансови условия, коректност, надеждност и не на последно място лесен за употреба контролен панел.

  Go Go Mobio!

 2. Mobio
  Ное. 11 at 22:11

  От името на целият екип благодаря за добрите думи 🙂