И Nokia стъпва на пазара на парични преводи

сеп. 22

Броени дни след като Apple обяви, че ще създаде собствена система за електронни разплащания, финландският разработчик на мобилни телефони Nokia анонсира плановете си да стъпи на пазара на парични преводи със собствена мобилна система. Проектът се нарича Nokia Money и според прес релийз на сайта на компанията, той ще позволи на собствениците на клетъчни устройства да изпращат пари практически на всеки абонат, посочвайки неговия мобилен номер.

Освен това с помощта на Nokia Money ще могат да се купуват стоки или услуги, да се извършват комунални плащания и т.н. Най-интересното е, че услугата няма да бъде ограничена за собствениците на телефони, създадени от Nokia, а ще бъде достъпна практически за притежателите на всякакви марки клетъчни устройства. Тя ще може да работи и с различни клетъчни оператори по целия свят.

Очаква се системата да заработи в самото начало на 2010 г. Все още обаче не е ясно в кои страни по света ще бъде нейният дебют. Мнозина очакват навлизането на мобилните разплащания да бъде сред водещите тенденции в ИТ сектора през следващите години, поради лекотата, с която се извършват те и достъпността им в много от развиващите се страни по света, където банковата инфраструктура все още не е широко разпространена.

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.