Може ли Facebook да конкурира PayPal?

сеп. 30

Facebook – потребителите вече ще могат да купуват физически и виртуални подаръци от доставчици, използвайки „Pay With Facebook“ кредити в магазина за подаръци Facebook Gift Shop, съобщава блогът Inside Facebook, който е посветен на развитието на тази социална мрежа и едноименната платформа за разработчици. Цените на подаръците са в диапазона от 1 до 50 щ. долара. Доставчиците, които участват в проекта, за сега са American Greetings Interactive, GreetBeatz, Someecards и Real Gifts.

Мнозина побързаха да определят новината като доказателство за плановете на Facebook да се съревновава с най-популярната към момента система за онлайн разплащания PayPal, която от няколко години е собственост на eBay. Това не е невъзможно, предвид че новата услуга ще изпълнява ролята на виртуален портфейл за своите потребители и средство за плащания по Интернет. Показателно е също, че през юни Facebook назначи като ръководител на проекта “Pay With Facebook“ бившия шеф на Google Checkout Прашант Фулориа.

За сега обаче от социалната мрежа са по-скромни и говорител на компанията се е ограничил единствено с коментара, че “това е само alpha – тест на Facebook Gift Shop, достъпен е за малък брой потребители и има едва четирима разработчици”. Въпреки това Inside Facebook цитира вътрешни източници на ръководни постове в компанията, според които проектът „Pay With Facebook“ би могъл да се окаже по-голям приходоизточник, отколкото рекламите в социалната мрежа. И то въпреки че се очаква приходите от реклама в популярния ресурс да достигнат през тази година 475 милиона щ. долара.

За сравнение само през второто тримесечие на годината приходите на системата PayPal възлизат 669 милиона щ. долара, което е с 11% повече отколкото същия показател през 2008 г. При това платежната система днес има 75 милиона активни регистрирани профила, които съдържат приблизително 3 млрд. щ. долара във всеки момент и функционират в общо 19 страни по света. Facebook е далеч от достигане на някои от тези цифри, но има едно несъмнено предимство – своите 300 милиона потребители.

Be Sociable, Share!

4 коментара

Добави коментар

 1. bot_mpass@abv.bg
  окт. 01 at 16:55

  Не се знае нищо засега 🙂

 2. ипотпал
  окт. 07 at 09:35

  Лично мое мнение е, че конкуренция на PayPal е добре да има. Дано това да стане факт

 3. Хамстерче
  окт. 12 at 10:20

  Facebook трудно ще конкурира Paypal

 4. ипотпал
  Ное. 14 at 16:33

  В дългосрочен план бих заложил на Facebook.