Мобилните приложения настигат Интернет сектора до 2020 г.

авг. 04

До 2020 г. броят на приложенията за мобилни телефони ще достигне 10 милиона, съобщи Иля Лаурс, основател и изпълнителен директор на компанията GetJar в изказване по време на конференцията MobileBeat 2009. Приблизително през 2020 г. пазарът на мобилни приложения ще надмине по популярност този на уеб сайтовете, добави експертът.

Основателят на GetJar посочи като причина за бурното развитие на този нов сегмент появата на огромен брой независими разработчици на приложения. Този тип компании се възползват от отворените платформи и онлайн магазините на Apple, Nokia, Research In Motion и др. водещи играчи от този бранш, инвестират в малки екипи и създават нови развлекателни или бизнес програми за тях. Експертът обаче прогнозира, че голяма част от тези компании няма да успеят да се наложат на пазара и в бъдеще ще останат около 10% от тях.

До края на 2009 г. се очаква да бъде достигнат пикът в ръста на този сегмент, след което постепенно броят на разработчиците ще намалее. Днес само онлайн магазинът App Store на Apple предлага над 65 000 мобилни приложения. Освен ръководената от Стив Джобс компания, подобни проекти развиват също Nokia, Samsung, Google, RIM, а очакванията са скоро бройката им да се увеличи.

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.