AppLab развива SMS приложения за африканските фермери

юли 22

Интересна инициатива, позволяваща използването на мобилните технологии за част от най-бедното население на света, стартира в Уганда. Проектът се нарича AppLab (Лаборатория за приложения) и се ръководи от американската фондация „Грамин”.

В рамките на инициативата американски софтуерни разработчици създават информационни услуги за африканските земеделски стопани, достъпни чрез SMS-и. Функциите включват информация за климатичните промени в реално време, информационни услуги за превенция от СПИН, както и за откриване на близки болници и дори своеобразен интерактивен пазар, чрез който местните търговци могат да открият различни селскостопански стоки.

Услугите са платени, но цената от 110 угандийски шилинга (5 цента) е достъпна за повечето местни земеделци и търговци. Въпреки че повечето жители на Уганда нямат мобилни телефони, новите функционалности са достъпни за тях чрез развиващата се в страната мрежа Village Phone, обединяваща местни предприемачи, които инвестират в един мобилен телефон и го отдаван под наем на населението.

Проектът вече се оценява високо както от местното население (освен информационния ефект, AppLab създава и работни места сред по-младите жители, които да обезпечават локалното съдържание), както и от западни организации. Очаква се обхватът му да се разшири и в други страни от региона.

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.