SMS гласуване в България кога !?

апр. 30

Източник: technozona.bg

Преди време в българското политическо пространство се заговори за втори опит за въвеждане на електронно гласуване. Парламентът обаче не прие предложението на опозицията за гласуване по интернет и чрез sms. Българите в чужбина тогава дори се зарекоха да бомбардират управляващите с sms-и, докато не приемат закона за електронно гласуване. Според емигрантите така вотът ще се увеличи с поне 500 000 гласа.
За е-гласуването България може да учи много от Естония – малка източноевропейска страна с проблеми подобни на нашите. Покрай своето бурно развитие – икономическо и технологично – балтийската страна е успяла да въведе световния опит и да премине на електронно гласуване, което почти изцяло замества традиционното.
В края на миналата година Естония обяви, че през 2011 ще въведе и официално и гласуване чрез SMS . Според естонците използването на тази технология ще бъде лесна за употреба и надеждна: от гласуващите ще се изисква предварително да се снабдят с безплатен оторизиращ чип. В този чип ще се съдържа криптиран цифров подпис, който ще им позволи да идентифицират самоличността си и да гласуват с кратко съобщение.

Разбира се, останалите варианти за гласуване в избирателни секции, както и през Интернет, остават валитни, като всички системи са свързани с централна база данни за незабавна идентификация и регистрация на подадените гласове.

Съществуват известни опасения за защитеността на подобна система срещу хакване, но са били направени независими проверки на сигурността, които са доказали, че процедурата е достатъчно сигурна и устойчива на пробиви. В случай, че на тези избори в прибалтийската държава не бъдат констатирани сериозни злоупотреби, Швеция и Финландия също обсъждат въвеждането на тази система. В скандинавските държави вече се практикува успешно от 2007 г. гласуване онлайн, при което се използват карти, удостоверяващи по цифров път самоличността на гласуващите.

Екипът на Мобио застава зад идеята за съвременни и адекватни инструменти за упражняване правото на съвременно гражданско общество на гласуване. Въпрос на време е бългаския политически елит да даде възможност на повече сънародници да упражнят правото си на глас.

Засега у нас няма планове за въвеждането на каквато и да е система за гласуване, която да не включва посещения в избирателни секции и употреба на хартиени бюлетини. От друга страна, поне остават твърди доказателства за реализираното гласуване, които са по-трудни за подправяне от електронните методи. И все пак си задаваме въпроса, ако имаше алтернативни системи за гласуване онлайн или от мобилния телефон, дали избирателната активност нямаше да бъде по-висока…

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.