SMS микроразплащания в Китай

мар. 20

SMS услугата е част от живота на хората в Китай. Всеки може да си помисли какви приходи генерират компаниите, които развиват бизнес с услугите на микроразплащания чрез SMS. Изследвания доказват, че интернет и SMS са поставили за цел да променят живота на хората. В Китай, 68 млн. души използват интернет а приблизително 200 млн. ползват мобилни телефони. Навярно тези данни се променят дори и в момента който пиша…

Най-активно използват услугите предимно хора на възраст между 16-30 години. В Китай хората купуват телефони и използват предплатени карти, за да спестят пари, като използват най различни услуги за микроразплащания. Изключително повече се ползват услугите на SMS, отколкото гласовите. SMS отдавна вече не е само метод за обмен на съобщения в Китай. Типичен пример за това са телевизоните игри, различните приложения за радио ефира,както и новините чрез SMS.

В Шанхай, компании развиват сериозен бизнес при който при изпращане на SMS, със съдържание на място или име, то оператора ви връща автоматично локация или съдържание на език, зададен предварително в SMS.Тази услуга е изключително популярна в Шанхай. Друга популярна услуга чрез SМS съвместно с китайски оператор е издаването на SMS фактура на клиент, която ограничава значително възможността за фалшификации и измами. Дори и китайското правителство използва SМS за валидиране на плащанията.

Забавна при младите е, така наречената услуга “намери своите близки”. Предвид мащаба на населението, красноречив пример може да бъде облекчението, което дава подобна възможност да намериш близки, колеги, съученици. Ако се интересуваш от даден човек,въвеждаш в необходимия сайт име и от сайта ви връщат лимитирана информация за тази персона. Ако желаеш подробности като телефон, месторабота и нахождeние, изпращаш SMS от мобилния си телефон. Друг е въпросът за личната неприкосновеност, но все пак си плащаш, а и информацията е събранa с предварително съгласие. Нещо като телефонен указател, които получаваш в SMS.

Услугите на SMS микроразплащания са типичен пример, как могат да бъдат наложени в един огромен пазар, като китайския… 🙂

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.