Разплащанията в Интернет

мар. 10

В този постинг ще направим сравнения между SMS разплащанията и тези с банкови карти, които са другия популярен метод за разплащания в мрежата.

Без съмнение разплащанията с банкови карти са най-популярният метод за разплащане в мрежата, когато става въпрос за стоки и услуги с по-голяма стойност. Но когато става въпрос за разплащанията с малки суми (до 5лв. в България) безспорно предимство имат SMS микроразплащанията.

Защо това е така?

Процесът на разплащане с кредитни карти е доста усложнен и изисква въвеждането на подробна инфомрация за картодържателите при извършване на плащането. Тази допълнителна информация е необходима за повишаване на сигурността на плащанията в мрежата. Това допълнително усложнение отказва голяма част от потребителите да завършват процеса по плащане с банкова карта, когато става въпрос за плащане на малки суми. Друг недостатък на плащанията чрез кредитни и дебитни карти е, че не всеки потенциален клиент притежава карта, а и не всеки клиент е склонен да използва своята карта в мрежата.

В тази ситуация най-добре се отличават предимствата на SMS микроразплащанията. Плащането е на един SMS разстояние, никъде клиента не въвежда допълнитена информация, сигурността на клиента и търговеца е максимално защитена. Проникването на мобилните услуги е над 100%, което означава, че всеки потенциален клиент може да заплати за желаната виртуална стока или услуга.

Тези предимства правят SMS микроразплащанията предпочитан метод за разплащания на малки суми до 5лв. В по-голямата си част тези разплащания са за виртуални стоки и услуги, за които „производството“ е на практика безплатно. Такива са заплащанията за вирутални валути в онлайн игрите, заплащането за VIP достъп до различни сайтове, както и гласуванията в сайтовете за запознанства.

Be Sociable, Share!

2 коментара

Добави коментар

 1. Иван
  мар. 12 at 15:09

  От друга страна SMS разплащането се облага с доста удръжки, от мобилни оператори, от фирмите, предоставящи техниката и софтуера, с включен фрауд се получават по-малко от 50% от стойността.
  Ако трябва да обявя усруга в мой сайт, пример – вип достъп за определено време.
  Ако е с SMS то трябва да предоставя за 15 дни, а ако е платено с карта за 30 дни, а зената да бъде една и съща. Причината е, че с банковите карти няма толкова удръжки.
  Съгласен съм, че не всеки има банкова карта, да не говорим за знания и възможност тя да бъде използвана онлайн. Определено SMS е по-достъпно. Имат предимства и недостатъци, в моя сайт ще бъдат затруднени хората от чужбина, тъй като те няма как да пратят SMS.
  Аз лично бих предпочел да платя сумата с банкова карта, защото имам, знам как да я използвам, ще получа двойно повече от заплатената услуга. А това, че хората въвеждат много лична информация за плащане с карта се избягва при плащане с paypal, epay,.. ако потребителя е регистриран, защото информацията се въвежда еднократно.
  Хубаво е един сайт да разолага с множество методи за плащане, така че да бъде удобно за всички потребители.

 2. Mobio
  мар. 13 at 11:56

  Прав сте – и двата метода имат свойте предимства и недостатъци. Надяваме се, че недостатъците на SMS разплащанията с времето ще намаляват и те ще станат основен метод за разплащане за малки суми онлайн 🙂