Любопитни приложения на SMS разплащания по света

ян. 27

Както споменахме преди известно време, за въведенията в избирателната система на Естония, която дава възможност всеки един да упражни правото си на вот, чрез SMS. В тази статия ще ви разкажем за някои интересни идеи, които са въведени в различни страни и ни показват колко разнообразни могат да бъдат услугите за микроразплащания чрез SMS.

В Испания от 2004 г. има въведена система за закупуване на билети за градски транспорт. Потребителите имат възможност чрез изпращане на един SMS да заплатят своя билет за пътуване. След изпращане на съобщението се връща потвърждение представляващ уникален код удостоверяващ закупването на право на ползване на превозно средство. След успешното приложение в градския транспорт, тази система се въвежда и от някои таксиметрови компании, вериги за бързо хранене, киносалони дори и книжарници.

Мобилни услуги се използват и за закупуване на билет в железниците. Датчаните, освен с андарсеновите приказки стават пословични и с това, че може да ползваш техните композиции чрез изпращане на SMS. Покупката става чрез набиране на уникален код за желаната дестинация. Изпращаш съобщението, след което се връща потвърждение че кодът е приет.Проверката от кондуктора става не с традиционния перфоратор а с SMS четец.

Освен услуги, французите ни показват, че чрез SMS,може да закупиш дори и продукт. Това са автоматите за продажба на сладолед във Франция. Като покупката се осъществява по елементарен начин. Набираш уникален код,който притежава всеки един автомат и получаваш желаният продукт.

След направени изследвания за оборота на продажби чрез този тип услуга се оказва, че средно на ден се продават около 300-400 бр. от автомат. По подобен начин в Индия има разработена цяла търговска мрежа, която чрез SMS, продава шоколадови изделия и лакомства на многомилионното население.

Освен търговски продукти в редица страни по света използват услугите на SMS микроразплащанията за разнообразни приложения, като популярните паркирания, такси за каране по магистрали, такси за правоуправление на превозни средства в различни градски части и мн. др.

С тези изпитани практики наложили се като успешно и приходоносно средство в развитите държави, се доказва колко разнообразни и ефективни могат да бъдат SMS разплащанията във всяка една сфера и област.

Be Sociable, Share!

Коментарите са спрени.